Keputihan Pembunuh Wanita Dalam Diam

Apa itu Keputihan?

Ceair yang dirembeskan dari alat sulit wanita adalah normal dan berfungsi untuk membersih, melembap & membantu menghalang jangkitan kuman pada rongga faraj wanita. Ceacir ini lazimnya kelihatan jenih atau sedikit putih dan meninggalkan warna kuning apabila kering. Sifat cecair ini boleh berubah akibat pengaruh stress, status nutrisi, kehamilan, hari tertentu pada kitaran haid, penggunaan ubat seperti antibiotik, pil perancang, penyakit kencing manis dan juga disebabkan ransangan seksual. Keputihan yang normal seperti ini seharusnya tidak berbau, tidak gatal dan berwarna jernih. Rupanya seakan seperti putih telur. Itu adalah warna keputihan yang normal.

Bila Keputihan Menjadi Tidak Normal?

Keputihan menjadi tidak normal sekiranya lendiran yang keluar seperti seakan susu basi, likat dan liat berwarna kekuningan atau kadang-kadang kelihatan seperti gumpalan keju dan menimbulkan rasa gatal. Bagi keputihan yang yang sudah berada di tahap kronik, warnanya pula seperti keabuan atau kehijauan dan berbau sangat hanyir dan busuk. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan boleh mengakibatkan kesan buruk dan menjadi pengancam & pembunuh kaum wanita dalam diam!

Bakteria atau kulat yang menyebabkan keputihan boleh menyerang tiub fallopio dan uterus (rahim) dan mengakibatkan seseorang wanita itu tidak subur dan mengalami kesukaran untuk hamil.

Apakah Punca Keputihan Tidak Normal?

Keputihan tidak normal boleh berlaku akibat terlalu letih, stress atau jangkitan kuman. Terdapat beberapa jenis jangkitan :
1) Kulat Candida atau Monilia
Warna putih susu, likat, berbau yang agak kuat dan vagina menjadi gatal.

2) Parasit Trichomonas Vaginalis
Cecair kental, berwarna kuning atau kehijauan dengan bau hanyir.

3) Bakteria Gardnella
Boleh membuatkan vagina rasa gatal dan sangat terganggu. Warna cairannya adalah keabuan, berair, berbuih dan berbau hanyir.

4) Virus
Keputihan akibat infeksi virus juga sering ditimbulkan akibat peyakit kelamin seperti Condyloma, herpes, HIV/AIDS.

5) Benda asing
Perkara yang satu ini sering diabaikan, namun sebenarnya ia sangat penting. Benda-benda yang tidak sengaja masuk ke dalam vagina seperti rambut atau pun benang dari seluar dalam.

Keputihan yang serius boleh menyebabkan KEMANDULAN!!


PREMIUM BEAUTIFUL Mampu Merawat Keputihan! 

Premium Beautiful dilengkapi dengan gelombang Far Infared Ray (FIR) yang berfungsi melancarkan perjalanan darah dalam badan. FIR akan membatu merawat keputihan yang melampau dengan menarik kekotoran yang ada di dalam badan seseorang. Kekotoran ini akan dikeluarkan sama ada melalui pemeluhan atau kekotoran dari vagina. YUSHAKILA YUNUS
016-6955403
IG : Yushakila Yunus
#premiumbeautifulexpert
#topagentpbmalysia
#topleaderscircle
  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...