Cukup ke 8% Simpanan KWSP untuk menyara Hari Tua?

Salam uolls.....

Ada update tak perkembangan terbaru pengumuman oleh YAB Perdana Menteri Malaysia berkenaan Caruman KWSP bahagian Syer Pekerja bersempena penstrukturan semula Bajet 2016. YAB Dato Seri Mohd Najib Tun Razak telah mengumumkan bahawan berkuatkuasa gaji March 2016 Caruman KWSP Syer Pekerja dikurangkan sebanyak 3% iaitu daripada 11% sebelum nie kepada 8% sahaja. 
Walaubagaimanapun para pekerja boleh membuat pilihan kalau nak mengekalkan jumlah caruman tu dengan mengisi borang dan maklumkan kepada bahagian Sumber Manusia syarikat masing-masing. 

Sebagai pekerja yang pernah bekerja juga sebelum nie, bagi Kila agak sedih dan terkesan juga la yang mana tanpa sedar hak kita dihakis sedikit demi sedikit. Mungkin kerajaan mempunyai alasan tersendiri dengan peraturan yang di buat, tapi harus ingat bahawa yang terkena tempiasnya adalah kita diri kita juga. Dan Kila rasa kalau diberi pilihan untuk mengekalkan jumlah syer tersebut pun rata-rata orang kita ni suka mengikut kepada benda yang wajib kan.

Then just imagine lah...dengan hanya 8% yang tinggal daripada jumlah gaji berapa sangat lah yang mampu kita kumpul by our age at 60 nanti kan....agak bernasib baik kalau gaji sekarang sekitar RM5000 dan ke atas...tapi yang sedia maklum rata-rata masyarakat kita nie hanya bergaji RM2500-3000 jer kan...dan dengan 3K tulah yang kita nak tampung kos hidup yang makin hari makin naik...

So, daripada kita fikir kenapa lah tak habis-habis nak susahkan rakyat Maheran macam kita nie, why not kita just cari jalan atau cara penyelesaian nak bantu masalah kita tu. Kalau agak-agak masalah kos sara hidup yang menjadi beban kepada kita so we just take initiative untuk banyakkan income kita. Kalau gaji kat ofis tak cukup dan bos pulak memang dah announce kan memang takkan ada kenaikan gaji untuk 5tahun akan datang ni, so kita cuba lah cari income kedua or back up income orang kata. Dan terpulang kepada individu lah cara bagaimana yang uolls rasa kene dijiwa uolls tu untuk menambahkan income bulanan tuh...

Bagi Kila, why not kita ambil inisiatif dengan berniaga jer. Sebab itu lah yang Kila lakukan sekarang. Dan Kila masih ada income sendiri walaupun uruskan anak-anak 24jam depan mata hasil daripada berniaga nih. Kalau uolls nak Kila tunjuk atau share perniagaan yang Kila jalankan nie uolls jangan segan-segan contact Kila k.

Ok, kat sini Kila nak share sikitlah, perniagaan 1tahun yang Kila buat dengan Top Leaders Circle ni in shaa Allah istiqamah lakukan kita akan dapat hasil yang tak terduga. Matlamat Plan Perniagaan 1tahun TLC adalah utuk mencapai Simpanan 1Juta, kerana dengan adanya simpana 1Juta nie kita in shaa Allah bebas kewangan bebas belanja. Kila sure semua orang ada impian camtu kan nak bebas hutang bebas kewangan dan bebas belanja...memang heaven lah kann..so that's why lah Kila berada di dalam Plan Perniagaan 1Tahun TLC nih!!

Ok, cukup setakat nie dulu...kalau uolls berminat nak dengar pasal Plan 1Tahun TLC nie drop Kila a message yer....next entry kita jumpe lagi.....Thank uolls.....


LOVES, 
YUSHAKILA YUNUS
#PremiumBeautiful
#PremiumBeautifulSelangor


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...